Trener personalny Poznań
Smaki Tajlandii
Smaki Tajlandii

Mango sticky rice po mojemu 🙂

Przedstawiam Wam prosty przepis na bardzo słoneczny deser.  Smaki przywiezione z Tajlandii, z małą zmianą i według mnie na lepsze.

Przepis

– ryż arborio lub inny do risotto 200g
– mleko ryżowe i woda pół na pół
– dwie łyżki miodu
– 2 łyżki mleka kokosowego z puszki (stałej części)
– dojrzałe słodkie mango

Ryż gotujemy do miękkości w wodzie i mleku ryżowym i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ryż jest jeszcze lekko ciepły (ale już nie gorący) dodajemy miód i mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy i wykładamy do salaterek. Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładki mus. Wylewamy mus na ryż. Deserki wstawiamy do lodówki, schłodzone smakuje najlepiej
Powinno starczyć na 4 porcje, ale jeśli ktoś jest głodomorem może zrobić z tego dwie.

Smacznego!

Dorota.