Mango sticky rice po mojemu 🙂
Przedstawiam Wam prosty przepis na bardzo słoneczny deser. Smaki przywiezione z Tajlandii, z małą zmianą i według mnie na lepsze.
Przepis
– ryż arborio lub inny do risotto 200g
– mleko ryżowe i woda pół na pół
– dwie łyżki miodu
– 2 łyżki mleka kokosowego z puszki (stałej części)
– dojrzałe słodkie mango
Ryż gotujemy do miękkości w wodzie i mleku ryżowym i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ryż jest jeszcze lekko ciepły (ale już nie gorący) dodajemy miód i mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy i wykładamy do salaterek. Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładki mus. Wylewamy mus na ryż. Deserki wstawiamy do lodówki, schłodzone smakuje najlepiej
Powinno starczyć na 4 porcje, ale jeśli ktoś jest głodomorem może zrobić z tego dwie.
Smacznego!
Dorota.